Klas Margaux

week 19-23 april

Dag allemaal,

Eindelijk is het zo ver! Het eerste blogberichtje van klas Margaux staat online.

Wij hebben deze week een fantastische week gehad. Het zonnetje was regelmatig aanwezig waardoor we veel van onze tijd buiten hebben doorgebracht.

We startten onze week met het maken van een grote spandoek zodat we goed kunnen supporteren voor de voetbalmatchen. kleine herinnering: vrijdag 30 april streamen we de finale.

Deze week zijn we ook gestart met het buiten lezen. We proberen elke dag een kwartiertje naar buiten te gaan om per 2 te lezen.

In onze namiddagen genoten we ook van de buitenlucht.
We namen onze onderzoekjes mee naar buiten. Jasmijn en Femke ontdekten dat de grootste octopus (reuzenkraak) ongeveer 4,9 meter lang is. De grootste reuzenkraak ooit gevangen was zelfs 9 meter lang en woog 272 kilo.

De jongens gingen opzoek naar insecten op onze speelplaats. Wat vonden ze er veel!!!
Vrijdag werden de meisjes geïnspireerd door de jongens. Zij gingen ook op insectenzoektocht en vonden zelfs een tamme vuurwants.

Nina, Douwe en Emile gingen aan de slag met de kapla. Ze maakten een mooie robot en een raket. Een mooie aanzet voor onze raketten die we volgende week gaan bouwen. Als jullie plastic flessen thuis hebben liggen, mogen jullie ze meegeven met jullie kids. Let er wel op dat de dop van normale grote is. Flessen met een grotere dop (zoals sommige fruitsapflessen) kunnen we niet gebruiken.

 

We sloten onze week af met een lekkere traktatie van Jasmijn. Wat waren de ijsjes lekker!

Geniet van jullie weekend!
Tot snel!
Klas Margaux

 

Aftellen, niet afschieten

De week vloog weer voorbij. Na de lange herfstvakantie kwamen we met een pak vol ideeën terug naar de klas.

In de praatrondes werd er verteld over het bos, over schieten en jagers in de buurt. Op welke dieren jagen ze? Wat is een fazant? Wat zijn stropers? Boeiende gesprekken waar we nieuwe dingen van opsteken. Zoals de mannetjesfazant is kleurig omdat hij de vrouwtjes wil lokken om te paren, de vrouwtjesfazant is bruin en onopvallend omdat ze zich moet kunnen verstoppen als ze broedt en op haar jongen past. “Help mij, help mij uit de nood, want de jager schiet mij dood”, zongen we dus voor hen op het forum.

Het aftellen naar de komst van Sint is ook begonnen. Abel stelde voor om een aftelkalender te maken met zijn gevonden stok. Er waren veel enthousiaste klasgenoten om daaraan mee te werken. Dat was snel klaar, dus nu aftellen maar!

 

Veel kinderen gingen in de vakantie wandelen en naar het bos. Timon deed er nadien nog wat meer mee. Hij maakte een ‘Herbarium’ met hulp van mama.  Meteen  waren er enkele kinderen  die  mee wilden  helpen.  Douwe, Timon en Tristan vonden een heel speciaal blad, nog nooit van gehoord. We vonden het niet in de boeken, de kaartjes of de onderzoeksfiches.

We probeerden het te vinden via een app (ObsIdentify). De foto en naam ervan volgt nog.  Ook benieuwd?

 

 

Een groepje van de klas kreeg het idee om een ‘corona’-veilige winkel te maken, met handgel en al. Nog meer tellen dus, maar met geld nu!

     

Er werd door Ebe, Simone en Noomi ijverig gewerkt aan de halve tekeningen voor de tentoonstelling in het asielcentrum. Klein misverstandje van waar de andere helft kwam, maar dat wordt opgelost ;-)

 

Na een drukke en boeiende periode werden de portfolio’s besproken en uitgedeeld. TOPPERS!

Dikke verdiend allemaal, die plezante vrije werktijd.

Plakkerig en kleverig

Hier wat sfeerbeelden van onze schoolweek voor de herfstvakantie. We toonden allemaal foto’s van toen we baby en peuter waren, ook van onze mama en papa en grootouders. Grappig om te zien hoe sommige kinderen zo fel op mama of papa lijken toen die zelf klein waren. We legden dit vast in een eigen levenslijn.  Tussen de herhalingsoefeningen door werd er geknutseld, getimmerd, natuurvondsten opgezocht en Mien leerde ons hoe we ‘slime’ moesten maken. Wat een kliederig plakboeltje werd dat :-)

Groene en rode ontdekkingen

Vorige week bracht Tristan uit zijn tuin een heus stuk boomschors mee. Daar zaten pissebedden in en ander kleine diertjes. We wilden met de klas dus op zoek naar bomen en andere diertjes in de natuur. We namen onze onderzoeksfiches van bomen, bladeren en insecten mee en ontdekten zo van alles het bos van onze buurman : paddenstoelen, heel veel lege slakkenhuisjes, eikels en dopjes, noten, mooi gekleurde herfstbladeren… Door dat enthousiasme deden er dan ook nog veel kinderen van onze klas mee aan de herfstwandeling (vestenwandeling) tijdens de werkwinkel afgelopen maandag.

Jasmijn ontdekte een piepkleine parasolpaddenstoel.      

 

 

 

Terwijl we leerden dat gewervelde dieren onderverdeeld worden in verschillende groepen en we dit onderwerp als laatste nog afronden voor het krantje, bracht Nina nog een boek mee over een groep uit de zoogdierenklasse : ‘de katachtigen’. Zaineb, Nina en Noomi zochten op welke soorten katten er zoal bestaan.

    

En voor wie het nog niet opgemerkt had. De lucht was dinsdagochtend heel rood. Sommige kinderen dachten dat dit het noorderlicht was. Toch even nagaan of dit klopte. Julia deed er een onderzoek over. Best ingewikkeld, maar ze kon dit uitstekend uitleggen aan de klas na een filmpje en een tekening ervan te maken op het bord met Iris. Door de bosbranden is er meer stof in de atmosfeer. Hoe meer blauw licht er door het stof verstrooid wordt, hoe roder de lucht. 

    

Er werd ook weer heel hard gewerkt aan de bundels rekenen en taal. Dus welverdiende tijd over om ook nog te kleien, te bouwen met Kapla, te spelen met Playmobil, te knutselen en te tekenen voor Halloween. Echt top!

   

Contacteer ons

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search