Wat drijft, zinkt niet

Maandag, een nieuwe schoolweek en een lekker weertje, dus we trokken na een voormiddag hard werken naar het parkje en de speeltuin. Er werd ‘Wolfje’ gespeeld en een aantal jongens vonden de vijver wel interessant. Douwe en Timon vonden een sprinkhaan. Ze maakten er een bootje voor… met een blad. Ahoi, kapitein sprinkhaan dreef en overleefde het tot aan de andere kant van de vijver. Wat konden we zo nog laten drijven? Raar, een steen nog wel, op een blad? Vreemd allemaal. Sommige stenen dreven wel, anderen niet.

   

  

 

Daar gingen we dan de dag nadien toch wel wat meer mee doen. Wat drijft, wat zinkt en hoe komt dat nu? Na wat experimenteren kwamen we uit op wat vaststellingen: het hangt af van de stof (materie) hoe licht of hoe zwaar die is, het hangt af van de grootte van dat voorwerp op het water (de oppervlakte)  en van de hoeveelheid water… erin of eronder. Nog veel meer natuurlijk… en toen testten we ook hoe dat zat als we een bootje vouwden. Even gaan kijken hoe we dat moesten maken. Niet te zwaar laden die boot, of ze zinkt!

 

Door dat vouwen met papier, bracht Timon een boek mee om andere dingen te vouwen. We moesten meten om de juiste maten te weten en hij maakte een monster van vouwen, knippen met papier.

 

Julia en Mien werkten dan weer verder aan hun onderzoek over hoe de planeten en aarde ontstonden.

We speelden memory met tweelingen die we vonden in de natuur, creëerden met plasticine en andere materialen…lieten onze fantasie erop los gaan. Thirza, Simone en Julia schilderen bij Ragna een illustratie bij hun vrije tekst. Dat krijgen jullie volgende week te zien.

 

Recent Posts
Contacteer ons

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search